
 
March 18, 2024 
 
Ms. Hillary Salo 
Technical Director 
Financial Accounting Standards Board 
801 Main Avenue  
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
By email: director@fasb.org 
 
RE: File Reference No. 2023-ED600, Debt—Debt with Conversion and Other Options (Subtopic 470-20): Induced 
Conversions of Convertible Debt Instruments, a consensus of the Emerging Issues Task Force 
 
Dear Ms. Salo,  
 
The International Swaps and Derivatives Association’s (ISDA)1 Accounting Policy Committee (the “Committee”) 
appreciates the opportunity to comment and provide our feedback on the Financial Accounting Standards Board’s 
(“FASB” or “Board”) Proposed Accounting Standards Update, Debt—Debt with Conversion and Other Options 
(Subtopic 470-20): Induced Conversions of Convertible Debt Instruments (the “Proposed ASU” or “Exposure Draft”). 
Collectively, the Committee members have substantial professional and practical expertise addressing accounting 
policy issues related to financial instruments. This letter provides our organization’s overall views on the Proposed 
ASU.  
 
ISDA appreciates your consideration of this topic and thanks you for providing reporting guidelines and clarification 
for a topic that stakeholders have raised a lot of questions about. ISDA supports the FASB’s proposals in the Exposure 
Draft and believes that the Exposure Draft achieves the Board’s objective of improving the application and relevance 
of the induced conversion guidance to cash convertible debt instruments. The examples and guidance in the Exposure 
Draft address the issues found in the existing guidance that does not provide guidelines for conversions in which 
equity securities are not issued upon conversion, but cash is issued instead, either entirely or partially. We have 
discussed the questions provided by the Board for respondents and provided our feedback below.  
 
Questions for Respondents  
 
Induced Conversion Assessment 
 
Question 1: Do you agree with the proposed amendments to the induced conversion criterion in paragraph 470-
20-40-13(b) that would require that an inducement offer preserve the consideration (in form and amount) 
issuable pursuant to conversion privileges provided in the terms of the debt instrument? Please explain why or 
why not.  
 
The Committee agrees with the Board’s proposal to require an inducement offer to preserve the consideration (in form 
and amount) issuable pursuant to the conversion privileges provided in the terms of the debt instrument, but we believe 

 
1 Since 1985, ISDA has worked to make the global derivatives markets safer and more efficient. Today, ISDA has over 1,000 
member institutions from 76 countries. These members comprise a broad range of derivatives market participants, including 
corporations, investment managers, government and supranational entities, insurance companies, energy and commodities firms, 
and international and regional banks. In addition to market participants, members also include key components of the derivatives 
market infrastructure, such as exchanges, intermediaries, clearing houses and repositories, as well as law firms, accounting firms 
and other service providers. Information about ISDA and its activities is available on the Association’s website: www.isda.org. 
Follow us on Twitter, LinkedIn, Facebook and YouTube.  
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additional criteria may need to be considered when determining if a conversion is in scope. While we believe the 
proposed guidance achieves the Board’s objective in most cases to provide clarity, and reduce diversity in practice, 
for when cash convertible instruments that are settled with terms that differ from the original conversion terms should 
be accounted for as an extinguishment versus an induced conversion, there are two scenarios we wanted to raise to 
the Board’s attention. 
 
First, relates to the accounting for Instrument C upon conversion. The guidance is focused on same “form” and if an 
entity settles an instrument fully in shares, this would be accounted for as an extinguishment because the original 
contractual terms required settlement of the principal in cash. The economics of settling in cash or shares would be 
the same at the time of conversion, in terms of the value paid by the issuer to convert the debt, but this results in 
different accounting conclusions. While the Committee does not object to this conclusion, we wanted to raise this to 
the Boards’ attention.  
 
Second, the Committee believes the conversion of an instrument C or instrument X for an amount below par but above 
parity could misrepresent the economics of the transaction upon conversion. This could occur when the instrument is 
trading below par and the conversion option is deeply out of the money at the time of the induced conversion. In this 
scenario, at the time of the inducement, the convertible debt is effectively straight debt as the conversion option is 
worthless. For example, assume an entity issued convertible debt which has a par value of $1,000, the conversion 
value is now worthless, and the issuer repurchases the debt at $800 using all cash. An all cash repurchase in this 
scenario will satisfy the “form and the amount” of the conversion criteria required under the original terms of 
instrument C or X. Assuming the other criteria in ASC 470-20-40-13 are met, pursuant to ASC 470-20-40-16, this 
conversion would result in an inducement expense equal to the fair value of all consideration transferred in excess of 
the fair value of securities and other consideration issuable pursuant to the conversion privileges provided in the terms 
of the existing instrument. Below are illustrative entries for this conversion: 

Dr. Convertible debt  $1,000 
Dr. Expense                  $   800 

Cr. Cash                        $   800 
Cr. APIC                       $1,000 

 
The Committee believes this accounting misrepresents the economics of the conversion as there is an expense being 
recognized when debt is converted at terms more beneficial to the issuer. We believe in this scenario, the conversion 
should be treated as an extinguishment, which would result in a gain being recognized of $200 (par value less cost to 
convert).  
 
In order to resolve the issue above, the Committee would propose amending ASC 470-20-40-13, by including 
additional criteria that the conversion feature must be a substantive conversion feature at the time of conversion as 
illustrated below:  

470-20-40-13 The guidance in paragraph 470-20-40-16 applies to conversions of convertible debt 
instruments pursuant to terms that reflect changes made by the issuer to the conversion privileges provided 
in the terms of the existing debt instrument (including changes that involve the payment of consideration) for 
the purpose of inducing conversion. That guidance applies only to conversions for which all of the following 
criteria are satisfied: 

d. The conversion option is a substantive conversion feature at the time the inducement offer is 
accepted. Refer to ASC 470-20-40-7 through 40-10 for determining whether a conversion feature is 
substantive.  

 
The Committee believes the change above would further support the Board’s objective to provide clarity on 
determining whether settlement of convertible debt should be treated as an inducement offer or extinguishment, while 
also providing greater clarity to the users of the financial statements.  
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Question 2: Do you agree that the proposed induced conversion criterion in paragraph 470-20-40-13(b) should 
be assessed as of the date the inducement offer is accepted by the convertible debt holder? Please explain why 
or why not.  
 
The Committee agrees that the proposed induced conversion criterion in paragraph 470-20-40-13(b) should be 
assessed as of the date the inducement offer is accepted by the convertible debt holder. In the case of debt instruments 
with cash conversion features, as changes in the price of an entity’s shares occur over time, the amount of cash or 
number of shares issued upon conversion can vary based on the date on which the share price is measured. Prior to 
settlement, it would be unclear whether the form and amount of the consideration received is preserved when an 
inducement offer uses a future share price for that determination. Thus, we concur that the form and amount of 
consideration issued under the conversion privileges provided in the terms of the instrument and the inducement offer 
should be compared using the fair value of the entity’s shares at the same point in time.  
 
The Committee agrees that such “same point in time” should be the offer acceptance date because the fair values on 
that date are typically what would cause this type of transaction to occur and this is also consistent with the current 
calculation of inducement expense, which is measured as of the inducement offer acceptance date.  
 
Question 3: Do you agree with the proposed amendments in paragraph 470-20-40-13A(c) that, if the debt has 
been exchanged or modified (without being deemed to be substantially different) within the one-year period 
preceding the offer acceptance date, then the conversion privileges provided in the debt terms that existed one 
year before the offer acceptance date (rather than the conversion privileges provided in the terms of the debt 
instrument) should be used for the induced conversion assessment? If not, please explain why and state which 
alternative approach you would support (see paragraph BC52 for other approaches considered by the Task 
Force, including a principle-based approach).  
 
Yes, the Committee agrees with the proposal to require a one-year “look back” period preceding the offer acceptance 
date to assess whether the induced conversion assessment should be made as of (a) the offer acceptance date, or (b) 
one year before the offer acceptance date – that is, if the debt was exchanged or modified during the one-year period. 
This guidance is in line with the debt modification guidance in ASC 470-50, which requires entities to consider the 
terms of a contract prior to any modifications within the previous one-year period in assessing whether the transaction 
falls under the modification versus extinguishment guidance.  The Committee agrees that a look-back provision would 
avoid entities from being incentivized to modify instruments shortly before inducement to achieve a desired 
accounting outcome.  
 
Question 4: Do you agree that all convertible debt instruments, including convertible debt instruments that are 
not currently convertible, should be eligible for induced conversion accounting if they contained a substantive 
conversion feature at issuance and the other criteria in paragraph 470-20-40-13 are met? Please explain why 
or why not.  
 
The Committee agrees with the proposed amendments to allow an entity to apply the induced conversion accounting 
guidance to convertible debt instruments that are not currently convertible, given that those instruments contained a 
substantive conversion feature as of the time they were issued, and they are in scope of the guidance in ASC 470-20.  
 
We agree with the Board’s explanation that under existing guidance, an issuer is able to apply induced conversion 
accounting to a debt instrument with a conversion option that is “out of the money” and is unlikely to be exercised, 
and this is not significantly different from an instrument with unsatisfied contingencies that prevent the exercisability 
of the conversion option. In addition, it is common for convertible instruments to not be convertible until very close 
to their contractual maturity date (e.g., six months in advance) in practice.  
 
Question 5: Would the proposed amendments provide decision-useful information? Are the proposed 
amendments clear and operable? Please explain why or why not.   
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The Committee believes that the proposed amendments provide decision-useful information to users of the financial 
statements and allows stakeholders to understand the value of inducement offers, as they will be recorded as an 
expense. The proposed amendments are clear in clarifying the requirements for determining whether certain 
settlements of convertible debt instruments should be accounted for as an induced conversion and further provide 
useful examples and additional clarifications to aid entities in the application of this proposed guidance.  
 
Transition and Effective Date  
 
Question 6: The proposed transition requirements would allow entities to apply the proposed amendments on 
either a prospective or a retrospective basis. Would the information required to be disclosed under the 
proposed transition method be decision useful? Please explain why or why not. Are the proposed transition 
requirements operable? If not, why not and what transition method would be more appropriate and why?   
 
The Committee agrees with the transition requirement that gives entities the ability to elect to apply the proposed 
amendments using either a prospective approach or a retrospective approach. We agree that it is not necessary to create 
a requirement for retrospective application as the benefits of doing so would not outweigh the cost imposed on 
stakeholders – that is, entities would have to justify the effects of this adoption on already derecognized convertible 
debt instruments that have no effect on an entity’s future cash flows creating an unnecessary burden.  
 
In addition, the Committee agrees with the disclosure requirements directing an entity that elects a retrospective 
approach to make disclosures that are consistent with those required for entities applying the amendments in ASU 
2020-06 using the full retrospective method of adoption, and for those electing a prospective approach, to make 
disclosures on the nature and reason for the change in accounting principle.  
 
Question 7: In evaluating the effective date, how much time would be needed to implement the proposed 
amendments? Should the effective date for entities other than public business entities be different from the 
effective date for public business entities? Should early adoption be permitted? Please explain why or why not. 
 
In evaluation of the effective date, the Committee believes that the proposed amendments should be effective for 
annual and interim periods beginning one year after the publication of the ASU, and no distinction should be made 
between public business entities and entities other than public business entities. In addition, we believe that early 
adoption should be permitted in any interim or annual periods in which financial statements have not yet been issued 
or made available for issuance.  
 
Closing 
 
We hope you find ISDA’s comments and responses to the Proposed ASU informative and useful. Should you have 
any questions or desire further clarification on any of the matters discussed in this letter, please do not hesitate to 
contact the undersigned.  
 

 

 

Jeannine Hyman        Antonio Corbi 

Citigroup Inc.       ISDA, Inc. 

Chair, North America Accounting Committee    Senior Director, Risk and Capital 

 


